Mer om takläggning

Efter förra veckans inlägg, där jag skrev om att vi la om taket i våras, så har jag fått lite frågor på det. Så jag tänkte dra det här. Som ni vet har jag arbetat med takläggning ett tag. Jag och brorsan började med att hjälpa grannarna på sommaren. Sen blev det kompisars kompisar osv. Att lägga om tak är dock inget svårt, så det går att göra själv. Gäller bara att veta hur man gör. Ett tak ska läggas om ca var tjugonde år. Beroende på hur mycket skit det utsätts för. Har ni träd som fäller trädgrenar på taket och har sönder pannor kanske ni bör göra det tidigare. Har takpannor spruckit på grund av frost och kyla så samma sak. Börja med att kila upp på taket och kolla hur det ser ut. Är mycket förstört eller ser det bra ut?

Om du tänker lägga om taket så börja med en tripp till byggmax och inhandla det du behöver. De brukar vara kunniga och kan svara på frågor. Det du behöver är: Takpapp, läkt, ströläkt och tegelpannor. Du kommer också behöva pappspik och skruv. Den bästa takpappen är den som har självhäftande kanter. Köp sådan. När du hämtat hem grejerna är det bara att klättra upp på taket för att sätta igång. Börja med att riva ned det som ligger på taket. Här brukar vi hyra en container och ställa nedanför taket. Det underlättar för städandet. Kasta ner allting direkt i containern bara. Sen sopar du av taket och därefter lägger du takpappen. Rulla bara ut den och kapa i hörnen. Därefter knackar du upp läkten och ovanpå det ströläkten (som tegelpannorna ligger på).

Ett tips innan du river: Räkna hur många tegelpannor som ligger på taket. Räkna alltså antal tegelpannor i bredd. Du vill att det ska vara lika många efteråt som det var innan du började lägga. Skriv upp det och räkna gärna flera gånger. Vi räknade fel en gång vilket var rätt jobbigt. Efter det har vi alltid som vana att fotografera orginaltaket med en digitalkamera. Då kan vi alltid gå tillbaka och titta på orginalbilden efteråt. Om osäkerhet skulle uppstå.

Jag, brorsan och Lelle är raska gossar så vi brukar lägga om taket på en normalstor villa på en dag. Precis som Cartman är vi beefcakes också 😉 Det är bara bra att försöka göra det under en dag. Du vill inte att taket ska ligga oskyddat under natten om det är risk för regn. Om du inte är snabb kan du lägga om halva taket en dag och andra halvan andra dan.

Svårare än så är det inte. Lycka till!

Kommentera